Resep Coklat Strawberry

chocolatecoveredstrawberriesBahan Untuk Coklat :

  1. 50 gm coklat putih kompaun – dicairkan & dicampurkan dengan sedikit pewarna hijau.
  2. 300 gm coklat putih kompaun – dicairkan & dicampurkan dengan sedikit pewarna merah/merah jambu.
Bahan Untuk Isi Coklat :
  1. 30 ml air
  2. 30 gm madu
  3. 150 gm coklat putih kompaun
  4. 20 gm jem strawberry

Cara membuat isi coklat  :

  1. Panaskan air dan madu dengan kaedah double boiler.
  2. Setelah cair, masukkan coklat putih. Kacau hingga sebati lalu masukkan jem strawberri.
  3. Sejukkan inti sebelum digunakan.

 

Cara membuat coklat  :

  1. Tuangkan coklat putih berwarna hijau untuk membuat tampok buah. Sejukkan.
  2. Tuangkan setengah coklat putih berwarna merah, sapukan keliling acuan supaya menjadi kelongsong.
  3. Bekukan dalam peti sejuk sebentar. Kemudian paipkan jem strawberry kedalam kelongsong. Bekukan lagi.
  4. Tutup kelongsong dengan coklat putih warna merah sepenuhnya. Bekukan lagi. Boleh keluarkan dari acuan setelah beku.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s